Alvastra kloster – ruin med outnyttjad potential

Här behöver skylten kllippas fram!

Vi parkerar vid informstionsskylten och går ner till ruinen efter Alvastra kloster. Det slår mig direkt att det inte finns några skyltar. Vi går över en gräsmatta och in mot ruinen. Väl inne bland de vackra och ståtliga ruinerna efter ett av landets största och mäktigaste kloster hittar vi till slut vackra stenskyltar här och var, lite ojt lutade mot murarna. Dessa skyltar är gjorda av kalksten, ett material som finns naturligt runt Alvastra och som även en gång gav klostret byggnadsmaterial. Skyltarna må vara vackra, men vissa av dem är lite svårlästa, där den svarta texten lossnat eller skyltarna förlorat sin lyster.

Ett annat problem är att skyltarna är lutade mot marken, de hamnar därmed lite långt ner för att kunna läsas med enkelhet. De är också lite svåra att upptäcka, vilket säkert är meningen. De tränger sig inte på besökaren, men i gengäld får man leta efter informationen. Om man tycker om det eller inte är en smaksak. Personligen tycker jag om att ruinen får behålla sin integritet, men jag skulle önska att skyltarna satt lite längre upp, så att de var lättare att läsa!

Här är texten lite svårläst

En skylt har hamnat helt inne i ett buskage, den behöver klippas fram igen. I övrigt är ruinen välskött, och lättframkomlig. på en av de små fyrkanterna som bildats växer fullt med lavendel, vilket både ger en trevlig doft och skyddar från alltför mycket spring. Det är naturligt att hålla sig till gångarna här. Ett bra sätt att berätta för besökaren var man ska gå, utan förbudsskyltar eller liknande som stör intrycket.

Tidigare har man haft teater på scenen av trä i ruinen, men den ser övergiven ut i år. Kanske används den fortfarande vid guidningar, annars borde man kanske fundera på att ta bort den, så att den inte murknar och blir farlig. Just nu ser den dock helt godkänd, om än lite övergiven, ut.

Mitt i området stöter vi på en modell av klostret i brons, tillsammans med en planritning över området. Efterson planritningen är på samma kalkstensmaterial som övriga skyltar vi stött på hittills, står den på marken, under modellen. Jag hade föredragit att den kommit upp en bit och underlättat för besökaren att studera den närmare.

Ingången till ett källarvalv kantas av ett antal stenskyltar. De ligger med texten upp men på ett sådant sätt att de inte kan läsas ordentligt när man går ner i valvet och står man på andra sidan trappan är texten upp- och ner! En i sällskapet påpekar att han sett samma texter på andra ställen i ruinen och att alla skyltar är skadade, kanske är detta alltså någon form av uppsamlingställe för trasiga skyltar? Om det är så borde de direkt ha tagits bort från området, det finns ingen orsak till att de ska ligga kvar till allmän beskådan om de ligger på fel plats. Om de absolut måste ligga just här, borde de ligga med texten neråt för att inte lura besökare.

Lager för trasiga skyltar?

Så plötsligt står vi framför ett antal stora skyltar från Statens Fastighetsverk, och inser att vi kommit in i ruinen från fel håll, eftersom vi parkerat fel! Det är tydligt att det här är själva startpunkten för att utforska ruinen, och vi har gått baklänges. Här finns dels en översiktsskylt med siffror och en karta över området på svenska, tyska och engelska. Intill den finns tre stora skyltar, där den första handlar om klostret som en gång stod här, här presenteras bakgrund och historia på ett enkelt och lättfattligt vis. Därefter följer en bild av klostret som det en gång såg ut. Tillslut finns engelska och tyska översättninga av Alvastra klosters historia.

Modell och planritning

Fler skyltar finns också, en reklamskylt för diverse visningar står utställd, liksom den näst-intill obligatoriska Götarike –  I Arns fotspår-skylten som så ofta finns på medeltida objekt som har något att göra med Arn-böckerna. Telefonnumret man ska ringa för att få höra information är dock avstängt, och skylten borde omedelbart tas bort.

Överlag är Alvastra klosterruin ett måste om man är i trakten, det är en av de mäktigaste ruinerna vi har idag och den har ett vackert läge mellan slättlandet och Omberg. Här finns också mycket att annat att göra och relaterade platser att besöka i området för den som vill göra en längre utflykt. Jag saknar dock någonting här, även om jag inte kan sätta fingret på vad det är, platsen känns lite kall och oinspirerad i sitt uttryck. Kanske är det det faktum att vi missade parkeringen, det borde inte kunna hända, kanske är det att texterna är lite kalla i sin stil. Det känns som att man inte riktigt utnyttjar den potential man har här, detta är en plats man borde göra mer av!

 

Fler bilder:

Skyltar från SFV

 

Välkomstskylt – för den som hittar till rätt parkering

 

Här parkerar vi, i tron att I:et betyder info om ruinen…
Facebooktwitterlinkedin