Dr Zahi Hawass på Oscarsteatern

Föreläsning med känd egyptolog!

Den 31 januari besökte dr Zahi Hawass Stockholm för en föreläsning på Oscarsteatern.

En kväll i förra veckan fick Stockholm besök av en välkänd egyptolog. Dr Zahi Hawass föreläste för en fullsatt Oscarsteater. Dr Hawass är för en större allmänhet mest känd för att vara egyptologen i Indiana Jones-hatt. Orsaken till det sällsynta besöket är den turnerande utställningen Tutankhamon – graven och skatterna, som befinner sig i Stockholm fram till slutet av april. Utställningen visar kopior av Tutankhamons grav och de föremål som fanns i den när den återupptäcktes av Howard Carter och hans team 1922. Enligt utställningens hemsida är ”De här objekten är inte skapade för att ersätta originalen utan för att komplettera dem. På det här viset kan TUTANKHAMUN – GRAVEN OCH SKATTERNA låta en stor publik få tillgång till faraonernas fascinerande värld utan att någonsin äventyra de ömtåliga, mångtusenåriga originalen”, vilket får anses vara ett vällovligt syfte och ett bra sätt att låta fler fascineras av både den uråldriga egyptiska historien och historien om hur graven upptäcktes.

Att hitta till föreläsningen med Dr Zahi Hawass var inte lätt, men tack vare en uppmärksam vän fick vi tag i biljetter till vad som var en unik upplevelse. En googling dagen före föreläsningen, på föreläsarens namn och ”Stockholm”, gav i princip bara en länk till biljettfirman och ett pressmeddelande om föreläsningen på myNewsdesk. Så här en vecka senare finns inte mycket mer att hitta om föreläsningen. Inga recensioner verkar finnas.

Det är synd, för föreläsningen i sig var en riktig upplevelse! En exposé i rasande fart genom myter, fakta och anekdoter från dr Hawass långa och innehållsrika karriär. Kunskap blandades med bilder på kända personer han träffat och öppen reklam för Egypten som besöksmål. Hade det varit en föreläsning på ett universitet, och jag varit en student, hade jag blivit tokig på de vilda hoppen mellan ämnen och tider, men som underhållande föreläsning en vardagskväll i januari, var det en fantastisk resa, med både allvar och skratt. En boost för sinnet och framtiden, för dr Hawass är övertygad om att det finns mycket kvar att hitta i Egypten, och också tydlig med vikten av tvärvetenskapliga och internationella samarbeten inom kulturen!

Facebooktwitterlinkedin