Ekenäs slott ger mersmak

Ekenäs slott i Östergötland ligger en bra bit från de stora vägarna, men är värt en omväg! Ett riktigt slott med tinnar och torn, spöken och många berättelser. Slottet har en lång historia, delar av den berättas av den engagerade guiden som visar runt på slottet en sommareftermiddag.

Trots lite, tillfälliga, problem med biljettförsäljningen och en ganska dålig hemsida, får slottet klart godkänt av #IngaHornPåHjälmen

Ekenäs är ett barockslott på renässansgrund, byggt på en klippa vid en sjö. Sjön har sänkts medvetet i mer modern tid, och ligger nu en bit bort från slottet. De branta kanterna runt slottet ger dock en fantasifull bild av hur det kan ha sett ut. Ekenäs är den typ av slott som ser ut som ett slott, tinnar och torn, stenbro som leder över en gammal vallgrav (i vilken riddarspel anordnas varje vår). Slottet är öppet under sommarhalvåret, med visningar tisdag-söndag. Slottet är privatägt och renoverat på initiativ av ägaren, innan renoveringen satte igång var slottet i dåligt skick, med läckande tak. Det finns knappt någon el i huset, inget vatten och inget avlopp. Det är inte ett slott att bo i, utan ett historiskt minne. Eftersom det inte finns någon värme är slottet bara öppet på sommaren.

Ekenäs slott ligger dolt en bra bit utanför Linköping i Östergötland. Det är skyltat från E4:an mellan Linköping och Norrköping, men det är att rekommendera att följa en GPS eller karta. Det är lätt att komma fel på småvägarna, och det finns er än en väg till Ekenäs.

Äldre skylt från STF

Vi kör upp mot parkeringen en sommardag när regnet hänger i luften och molnen tornar upp sig. Vid parkeringen finns fräscha toaletter i ett före detta stall. Vi går upp mot slottet på en grusväg, som tar oss över den magnifika stenbron över vallgraven, där träbänkar visar att publiken brukar sitta varje vår under riddarspelen. Vid början av bron, vid en liten berså med en gångväg ner i vallgraven, sitter en av slottets två informationsskyltar. Det är en sliten skylt från Svenska Turistföreningen som berättar om slottets historia. Det är oklart exakt hur länge skylten har suttit där men det är uppenbarligen några år för länge. En nyare skylt skulle inte skada.

Vi går runt till framsidan av slottet, där ingången finns, tillsammans med två små flyglar. Framför den ena flygeln sitter en liten tavla som meddelar att inne i flygeln finns café, presentbod och biljettförsäljning. Vi kommer drygt 20 minuter före eftermiddagsvisningen, och ställer oss i kö för att köpa biljetter. Kön är oerhört långsam, och det visar sig att samma person som gör våfflor också säljer biljetter. Kön växer och när klockan närmar sig visning börjar fler och fler i kön att bli oroliga. Då kommer slottsfogden, som också är guide, rusande över borggården för att lösa problemet, och alla får biljetter till visningen! Problem solved för alla utom guiden som fortfarande är andfådd när hon samlar vår ganska stora grupp för att påbörja guidningen. Lagom till att regnet börjar falla går vi in i slottet.

Som guide ställs slottsfogden inför ett av guidningens problem. Gruppen består av både vuxna och barn, i olika åldrar. Några har kommit långt ifrån, andra känner till trakten. Slottsfogden är uppenbart van, och hon lägger visningen på en lagom nivå, det blir spökhistorier och fakta, men inte så otäckt att barnen blir rädda och inte så tunga fakta att de hinner tröttna. Som guide kan du välja en historiskt korrekt fakta-guidning, eller så kan du berätta historier. Här väljer guiden att berätta en historia, eller snarare många. De berättas med inlevelse och känsla, med humor och värme, även de historier som är ganska otäcka. Varje historia ger också lyssnaren en utväg, du måste inte tro på den, men turen blir roligare om du accepterar det guiden säger.

Läktarna till de riddarspel som anordnas varje vår

Till sin hjälp har guiden utplacerade små dockor av huvudpersonerna som nämns, och de får exemplifiera grundhistorien kring Ekenäs. Turen går genom såväl huvudvåning, övervåning som källare. Du får känslan av att se hela slottet, och guidens små ”avslöjanden” gör att du känner dig som en i en utvald grupp, även om hon ger samma information vid varje visning. Guidningen avslutas och vi kommer ut på borggården igen lagom till att det slutar regna.

 

Det finns självklart förbättringar att göra även på Ekenäs, hemsidan är svårnavigerad och saknar information, och den är på vissa ställen ”trasig”. Lite fler skyltar på utsidan av slottet skulle också hjälpa besökaren att förstå omgivningen.

Ett besök på Ekenäs slott är en trevlig utflykt, med en underhållande guidning. Historierna kring huset berättas på ett bra sätt, den timme guidningen pågår flyger förbi. Besöket ger mersmak, kanske blir det en spökvandring i höst!

Facebooktwitterlinkedin