En glimt av Skara domkyrka

Det finns mycket att se i Skara domkyrka men vi gör bara ett snabbt besök och har inte tid att gå med på någon av de guidningar som finns. Istället går vi runt på egen hand. Gör man det får man tyvärr mycket litet hjälp. Vi hittar bara två skyltar att ta hjälp av i denna magnifika och stadiga domkyrka. I kryptan finns en skylt som troligen sattes upp i samband med restaureringen av kryptan 1999. Den beskriver vad man kan se här nere, men som kyrkobesökare har man sällan koll på väderstrecken (om man inte är van vid kyrkor). Kanske hade det varit bättre att säga ”till vänster” eller sätta en skylt vid varje sak kryptskylten berättar om. Jag finner det svårt att orientera mig i kryptan, och blir osäker på vad som är vad.

Vid ingången finns också en kort introduktionsskylt om kyrkan, i samma stil som skylten i kryptan. Det är dock inte några historiska fakta som presenteras här, utan bara de symboliska fakta som betyder något för platsens betydelse som aktiv kyrka. Ett exempel är att  man nämner brunnen i kyrkan, som ”livets källa”. Jag saknar den historiska informationen, som inte verkar vara av större intresse för församlingen här idag. Med tanke på att Skara domkyrka är en av våra tidigaste domkyrkor, och dessutom ligger mitt i ett högintressant område för den som är intresserad av tidig svensk kristendom, är det synd att historien inte används mer här. Många besökare skulle nog uppskatta lite hjälp att tolka kyrkan.

Det är synd att det inte finns fler skyltar som underlättar för en besökare att ta del av historien i kyrkan. Samtidigt är det vanligt att kyrkor undviker skyltar eftersom de är aktiva platser för gudstjänst. Det är en balansgång att både vara historisk plats och aktiv plats för dagens troende.

Även utan skyltar finns det mycket att betrakta i en kyrka som stått på samma plats i tusen år. Här finns fantastiska arkitektoniska upptäckter att göra, från alla århundraden. Min bästa upptäckt gör jag dock inne på en av toaletterna. Inne på den minimala ytan trängs toalett, handfat och sopkorg med en stenpelare av medeltida ursprung! Vilken mix av gammalt och nytt! Skara domkyrka rekommenderas av många skäl, men missa för Guds skull inte toaletten!

 

Fler bilder:

Pelare på toaletten

 

Skylten i kryptan

 

 

 

Facebooktwitterlinkedin