Forsviks bruk – bra med enkla medel

Översikt över Forsviks bruk

Det måste inte vara avancerat och dyrt för att vara bra, och ett exempel på det är bruksmuseet vid Forsvik, precis utanför Karlsborg. Här har det varit någon form av bruksverksamhet sedan medeltiden. Eran tog inte slut förren i slutet av 1900-talet. Sedan ett antal år används dock de gamal brukslokalerna som en form av friluftsmuseum. Här finns smedjor, utställningar, en hjulångare och teater. Du kan gå på visningar eller gå omkring på egen hand, vi, som gör ett spontant besök, väljer det sistnämnda.

Vackra skyltar med karaktär

Vid alla hus sitter fantastiskt vackra ramar till skyltarna, där man verkligen tar vara på brukets historia. Ramarna är i gjutjärn med brukets märke i ena hörnet. Texterna är på svenska och med samanfattningar på engelska och tyska. Utställningarna är enkla men genomtänkta och med kunnighet i botten. Här finns utställningar på flera teman. I en lokal hittar vi en utställning om hur man gjuter och gör gjutformar, komplett med en liten ”prova-på”-monter, där man kan känna på sanden som används och skapa former. För att även barnen ska nå upp finns en liten trappa på ena sidan av montern. Det är bra tänkt!

I en annan lokal hittar vi en utställning, som kanske är mindre bra utställningsmässigt, om kvinnor i brukshistorien, men som också innehåller en del intressanta föremål, som t.ex. en potatispress med vilken man gjorde potatismjöl. Eftersom jag aldrig tidigare funderat på hur man gör potatismjöl är detta en intressant, och oväntad, ny kunskap i komplexiteten av brukshistoria. 

Skyltarna i utställningarna är kanske inte alltid helt tydliga i språket, här och var förstår jag inte riktigt vad jag tittat på, men de har ett rent formspråk som är skönt att läsa.

En smedja där allt finns kvar

Det finns också flera lokaler där man låtit alla föremål ligga som de var när man la ner verksmheten, med verktyg framme och lager av råmaterial i något hörn. Det ser ut som att verksamheten stannat för helgen, men att arbetarna kommer komma tillbaka på måndag. Dessa lokaler gör ett stort intryck, eftersom de visar hur snabbt verkligheten kan ändras. I princip från en dag till en annan ändras förutsättningarna. Det gäller att alltid hitta ett nytt område för produkterna, en av skyltarna berättar om hur verksamheten växte stort när alla kommuner och städer i början av 1900-talet började bygga ut vattenledningar och avlopp, vilket krävde många gjutna delar. Men när utbyggnaden var klar minskade verksamheten. Det får en att tänka på vilka verksamheter som idag ligger i farozonen! Vilka tillverkar föremål som behövs i stor utsträckning just nu, men där marknaden snart kommer vara mättad?

Här finns mycket att se!

I en lokal hittar vi en utställning med bilder från brukets egen historia, med citat från arbetare och tidningsutklipp från uppgång och fall, och spänningen genom 1900-talet då man många gånger var nära en nedläggning av bruket. Här kommer verkligheten nära och man känner med de som arbetade här, och var beroende av bruket för sin och familjens försörjning. 

Ett besök på Forsviks bruk är en trevlig upplevelse för stora och små, och det finns mycket att fundera på och lära sig här. Med enkla medel har man lyckats skapa en levande bruksmiljö. Med respekt för de olika verksamheterna lever de vidare, pågående båtbyggande bredvid kalla smedjor. På Forsviks bruk finns dock ingen bitterhet i utställningarna, sorg kanske här och var, men ingen bitterhet över historien. Istället har man gått vidare och försökt skapa något nytt. Så lätt tar man inte kål på flera seklers bruksanda!

 

Fler bilder:

Barntänk!

 

Potatispress  
Facebooktwitterlinkedin