Gripsholm – kungligt slott från utsidan

Slottet från sjösidan

Gripsholms slott i Mariefred finns allt. Här finns spöken, fascinerande historier om kungar och inspärrade fångar, här finns konstskatter och arkitektoniska mästerverk. Men även för den som inte vill gå in i slottet kan lära sig mycket, bara av en promenad runt vasaborgen som fungerat som kungligt slott i femhundra år.

Statens Fastighetsverk, här i samarbete med kungliga hovstaterna, har satt upp föredömliga skyltar runt slottet. Det går därför att ta en promenad runt slottet och njuta av de vackra miljöerna, kanske ha picknick eller fika, och läsa om de mest intressanta händelserna i slottets historia.

Skyltarna är tydliga och med samma fina upplägg som Statens Fastghetsverk brukar ha. Alla texter är översatta till engelska och de flesta skyltarna har även fina illustrationer. 

En skylt visar hur slottet såg ut under stormaktstiden och förklarar utvecklingen från Gstav Vasa till Gustav III. På Erik Dahlbergs teckning från 1600-talet har tydliga hänvisningar av vad som är vad i dagens borg satts ut, för att orientera besökaren. En annan skylt ger exempel på historiska händelser som utspelat sig här. Dn skylten illustreras av en karta från 1700-talet, också den med tydliga  markeringar om vad man kan se idag. Vid Teatertornet berättar informationsskylten  både om tornets arkitektur och det som pågått inne i tornet.

Det finns många skyltar att läsa och mycket information att ta till sig. För den som inte bor allt för långt bort rekommenderas att ett besök ägnas åt slottets utsida, och ett besök åt insidan. Har man mindre tid på sig är ett besök inne i slottet ett måste. Här finns kosntskatter från minst femhundra år, och en mycket intressant byggnad. Men en vacker sommardag kan det mycket väl räcka med ett besök i trädgården!

 

Fler bilder:

En bild av Gripsholm under stormakttiden

 

Historier och miljöer runt Gripsholm

 

Soluret visar tiden och Mälaren vattenvägn

 

Teatertornet och Slottsteatern

 

Facebooktwitterlinkedin