Gör som Åbo – kulturmotionera!

Vad gör man i en stad som bara verkar ha en stor attraktion? Man gör som i Åbo och utnyttjar allt annat som finns i staden, ingen plats är för liten för att uppmärksammas genom Kulturmotion!

Åbo har skapat kartor där de samlat alla de små saker som gör en stad till en trivsam plats. Här finns historier om hus som rasat och rivits, fakta om trappor och om rekord på idrottsstadion, skulpturer och arkitektur som sticker ut – eller ser ut som det mesta i övrigt. Åbo har skapat ett bra exempel på hur man utnyttjar det man har. Fler städer borde visa samma stolthet över detaljerna som gör staden!

De flesta som åker till Åbo gör bara ett snabbt stopp, på väg till en annan del av Finland, kanske till Mumindalen. För många lockar Åbo slott nere vid hamnen till ett besök. Men Åbo är värt mer än en trött blick från ett vändande fartyg. Åbo är en residens- och universitetsstad, med vacker arkitektur och mycket kultur för den som är intresserad.

Det finns mycket att se i Åbo och staden har tagit fram ett antal utvikningsbara kartor för både turister och de som bor i staden. De går under namnet Kulturmotion. Tanken är att du med en enkel karta ska upptäcka staden, och de små och stora saker som finns här. Kartorna är uppdelade efter teman, där ditt intresse styr!

En karta fokuserar på arkitektur, en på trappgång, en på konstverk och så vidare. Kartorna finns på olika språk, och förutom finska och engelska finns de även på svenska. Varje karta har sin egen färg, och är lätta att känna igen. Det är lila, svart, grön och så vidare. Starka färger som sticker ut. Sticker ut gör också språket, den finska varianten av svenska är lite av ett eget språk med sina egenheter. Eftersom finlandssvenskan utvecklas på egen hand, delvis oberoende av svenskan, glädjer det mig att man inte rensat bort alla dessa egenheter utan låter dem stå kvar. Bara för att Finland är tvåspråkigt betyder det inte att det är vår svenska som används och det är ibland bra att påminnas om detta som besökare.

Så vad får man se om man följer de utlagda spåren i kartan? Ta den karta som går under namnet Åbo återvänder till kartan och som är mörkgrön till färgen. Den leder besökaren, eller vandraren, på en 8,4 km lång vandring genom staden. Turen startar på Salutorget, där första informationspunkten berättar om de gamla spårvagnarna som tidigare gick förbi torget. Informationen finns på kartans baksida, inga markeringar eller informationstavlor finns utsatta, vandraren får lita helt på sin kartläsningsskicklighet för att veta att de är på rätt ställe. Till stor hjälp är att det ofta finns en bild på huset eller parken eller vad du nu letar efter, tillsammans med den beskrivande texten på baksidan. Genom att det inte finns några skyltar ute i staden som hör ihop med kartorna blir det lätt att uppdatera informationen och flytta om rutter om något händer, som t.ex. ett långvarigt vägbygge. Det är bara att trycka om kartorna, som dessutom finns i digital nedladdningsbar form via en app.

Den mörkgröna kartan tar dig från torget, ner till ån som går genom hela staden, och sedan längs med ån mot norr, förbi ett hus som rasat ner i ån för många år sedan, och av vilket det idag inte finns några spår kvar, över ån och tillbaka på den södra sidan, via gamla fabriksbyggnader, upp på ett högt berg, och till idrottsparken, tillbaka ner och över ån igen och sedan tillbaka till torget! Efter denna tur har den tillfälliga turisten fått en rejäl promenad men också en ganska oortodox syn på staden. För detta är inte stopp som en turist normalt skulle göra i en stad. Turisten tittar på kyrkan, torget, museerna, och de stora sevärdheterna. Ofta tar man sig inte långt från huvudlederna. Åbo återvänder till kartan ger lite av varje, lite kultur, lite arkitektur, lite utsikter, men också en del historia och förståelse för stadens framväxt.

Den som vill ha mer motion kan med fördel leta fram den ljusgröna kartan Trappgång! Den är indelad i tre olika rutter, där man kan välja att gå mellan 2 och 11 kilometer. Den längsta varianten innehåller hela 1256 trappsteg! De 18 olika trapporna på den långa rutten passerar också flera intressanta platser, och varje trappa presenteras på kartans baksida med text och antal trappsteg, och med lite grundläggande fakta om just den trappan. Så får man veta att de 52 trappstegen i Svartbrödernas trappa är i jugendstil, och att namnet kommer av det dominikanerkloster som tidigare låg här. Man får även veta att trappans arkitekt var Eskil Hindersson och att trappan designades 1907. På några få rader får man väldigt mycket information, om saker du som vanlig besökare aldrig hade fått annars. Även för den som bor i staden är det här värdefull information, det är i de små sakerna, de små kunskaperna, som man kan skapa en stolthet över sin stad och i sin kunskap om staden.

Den som vill se på skulpturer tar kartan i orange, där finns tre rutter med totalt 53 skulpturer, vill du hellre se arkitektur och lära dig mer om stadens framväxt så väljer du den lila kartan ArkitekTOUR, med tre rutter, en på den här sidan ån och två på den andra sidan ån. Uttryck som både kan vara charmiga och irriterande, beroende på hur man ser det.

Alla kartor rör sig runt stadskärnan och med en vanlig karta eller guidebok hade en vanlig turist kanske passerat ungefär på samma ställen, men jag tvivlar på att man hade sett samma saker, lagt märke till samma detaljer, personligen hade jag inte stannat till och läst vem som designat trappan eller funderat över vilket år den var gjord, snarare hade jag läst på vad den ledde till, och funderat om det var värt ansträngningen att gå uppför den! Den här typen av kartor ger ett helt annat perspektiv på en stad än traditionella guideböcker och turistkartor. Idén att sammanföra olika, var och en för sig, modesta platser och sevärdheter i grupper och skapa en röd tråd mellan dem, både idémässigt och i form av rutter, ger både en ny och mer nyanserad bild av staden, och en upptäckarglädje för såväl turisten som den bofasta Åbo-bon.

Från Sverige kommer ofta kryssningsfartygen in tidigt på morgonen, långt innan shopping och museum öppnar. En karta av det här slaget håller besökaren upptagen en god stund och ger en god bild av stadens delar redan innan turistfällorna öppnar för dagen!

Två saker kan anföras som kritik mot Åbos kartor. Den ena är att kartorna i sig är rudimentära. Det saknas namn på vissa gator och eftersom de är så enkla i sin design kan det vara svårt för en turist att hitta rätt mellan kartan och verkligheten. Samtidigt är kartan tänkt att vara enkel och okomplicerad och passa både turister och åbomotionärer, och detta är antagligen en kompromiss man gjort. En turist kan dock behöva komplettera med en mer detaljerad karta för att inte komma fel.

Det andra problemet är att ingen av kartorna sträcker sig ner till hamnen och Åbo slott. Säkerligen finns det mycket att visa på även i delen mellan slottet och centrum av staden och en karta kunde ha fått sträcka sig ner hela vägen från det ena till det andra. Samtidigt är slottet en så stor sevärdhet i sig att det lockar folk att ta sig dit utan karta. Det är sträckan mellan slottet och staden som jag är nyfiken på, och vad jag missar där, nu när jag vet hur mycket små detaljer den centrala staden döljer. Vägen ner till slottet hade heller inte känts lika lång om den varit försedd med stopp på vägen.

Jag önskar att fler städer tog efter Åbos kartor och att man inser på fler ställen att det inte är de stora attraktionerna som gör staden, utan de små. Stora attraktioner kan dra folk till staden, men det är de små som är kittet som får människor att stanna kvar och trivas. Ingen stad är heller homogent byggd. Det finns alltid saker som är nya och som har försvunnit, hus som glidit ner i ån, eller rivits och lämnat plats åt något annat. Se dig omkring i din egen stad och fundera över vilka historier som finns där, alla små fakta som fyller ut staden. Det skadar inte att vara stolt över dessa små saker och visa upp dem för både besökare och hemmablinda innevånare. Gärna med en färgglad karta!

Här hittar du Kulturmotionskartorna

Baksidan på Åbo återvänder till kartan

 

Baksidan på Trappgång
Facebooktwitterlinkedin