Ramundeboda kloster – den perfekta rastplatsen

Passa på att utforska ruinen under rasten

Det finns bra ställen att stanna till på när man åker bil, och det finns mindre bra. En rastplats kan vara så mycket, men det är sällan en rastplats kan erbjuda en klosterruin, en fantastisk utsikt över vatten, en vandringsled, kafé och toalett. Men det kan Ramundeboda kloster strax utanför Laxå. Kartan visar en rastplats längs med E20, men tar man sig det extra besväret att faktiskt svänga in mot klostret får man så mycket mer. Så strunta i trafikverkets rastplats och upplev en bättre plats. I värsta fall kan man gå från Trafikverkets rastplats till ruinen, det verkar finnas en stig mellan dem.

Ett exempel på skylt

Här vid Borasjön slog sig Antoniterbröderna ner i slutet av 1400-talet men deras historia i landet blev så kort att deras kloster aldrig hann bli riktigt färdigt. Deras tillgångar beslagstogs i samband med reformationen på 1520-talet. Antoniterorden följde augustinregeln men räknas ändå till tiggarmunkarna i Sverige. De hade från början fokus på att bota sjuka, och växte som orden genom behovet av sjukvårdare under de stora epidemierna på medeltiden. Ramundebodas historia som rastplats, munkarna ägnade sig också åt att erbjuda mat och säng åt resande, är dock längre än munkarnas kloster. Ramundeboda var rastplats redan på 1100-talet, och det fortsatte vara en rastplats även efter att munkarna lämnat platsen. Det var även ett stopp på Eriksgatan genom landet.

När man svänger av E20 är man alltså inte de första som rastar här, att sträcka på benen vid Ramundeboda är en tusenårig tradition. Som rastplats är det nästintill perfekt. Förutom kafé och toalett kan man vandra längs stigar och titta på ruinerna av klostret och den gamla kyrkogården. Barnen kan leka vid sjön, där det finns en liten badplats, eller springa av sig i gräset innan man åker vidare.

Skyltarna är anpassade för en rastplats. De är lättsamt hållna med bilder på diskuterande munkar och blommor man kan hitta i närheten. Men de ger adekvat fakta om platsen och är trevliga att läsa och titta på, utan att vara så djupgående som kanske skulle krävas på andra platser. För de som stannar här är ruinerna nog mest en välkommen bonus, och inte det primära målet. På sätt och vis är det synd, för här finns en intressant historia, som varken börjar eller slutar med klostret. Munkarnas kyrka övertogs t.ex. av församlingen, brann ner, byggdes upp av en rik familj och flyttades så småningom in till Laxå, vilket gör att det nu finns en kyrkogård men ingen kyrka!

Beskrivning av hur platsen sköts

Några av skyltarna är tänka som aktiviteter åt barnen, de beskriver hur man timrar ett hus och slår ett valv, och bredvid skylten finns en plats där man kan prova sina färdigheter. Tyvärr saknas delarna till valvet när vi besöker, men stugan går att timra! Här finns också skyltar om hur man sköter området, och varför gräset är långt och oklippt (slåtteräng). Just i år när det är så torrt märker man inte av höjden på gräset men den skylten kanske är nödvändig ett ”normalår”. Det är tydligt att det kommer mycket frågor om detta, för alla frågor om skötseln hänvisas direkt till kommunens ekolog. Skylten ger intryck av att ha tillkommit på förekommen anledning!

Ramundeboda kloster är en underbar plats att rasta på, men här finns mer att hämta för den som är intresserad. Här finns en spännande historia att förgylla rasten med innan man åker vidare!

 

Facebooktwitterlinkedin