Rosersbergs slott

#IngaHornPåHjämen har besökt Rosersbergs slott i Sigtuna kommun, ett av de kungliga slotten. Det är öppet under sommarhalvåret och har visningar måndag-söndag.

Ett vackert slott med fokus på nyklassicism och empire, och platsen där Carl XIV Johan styrde via sin säng, genom det så kallade sängkammarregementet!

Informationsskylt vid ingången

En skylt på väg upp till slottet ger platsens historia på svenska och engelska, här finns även en karta över området. Skylten är uppsatt av Statens fastighetsverk och Kungliga Hovstaterna. Texten är lättläst och skylten är välplacerad och tydlig. Vi går vidare upp mot slottet, där ett café öppnar kl. 11, samtidigt som slottet öppnar och en första visning är planerad. Vid caféet finns även en reception till slottshotellet, vilket är lite förvirrande. Under hela besöket misslyckas jag med att förstå exakt hur hotellet och slottet hör ihop. Det är också hotellet som har tagit adressen rosersbergsslott.se, slottsinfrmationen finns på Kungahuset.seI Sigtuna kommun ligger Rosersbergs slott, ett av de kungliga slotten. Slottet är skyltat från E4:an och är relativt lätt att hitta, på vägen passerar man en anstalt, ett militärt övningsområde och ett kinesiskt buddhisttempel! När man nästan är framme vid slottet upphör den allmänna vägen vilket skapar lite panik i bilen, eftersom parkeringen inte befinner sig på rätt sida av den allmänna vägen! Vi bestämmer oss för att ignorera skylten och kör vidare den sista kilometern fram till slottets välordnade parkering. På parkeringen finns även en offentlig toalett i en träklädd container.

Vid huvudingången finns en informationsskylt, som berättar om slottet och öppettider osv, och en bit bort finns ytterligare en liten skylt som berättar om slottskapellet. Båda skyltarna går i samma stil som den stora informationsskylten vid parkeringen och informationen hänger väl ihop.

Fejkad runsten

Några minuter före första visningen öppnas dörren och vår oro över hur man skaffar biljetter försvinner. Innanför dörren finns en liten slottsshop och samlingsplats för visningar. Vi är en liten grupp som går första visningen. En guide tar oss genom de olika rummen och ger oss en bra, men kanske lite torftig tur genom slottets paradvåningar. Vi får veta mycket, men turen går lite hoppigt genom ett antal rum och presenterar ett antal intressanta personer. Turen hade säkert kunnat utökas med en halvtimme utan problem, men när den begränsas till fyrtiofem minuter blir det lite hattigt. Det blir lite rusande från ena sidan av huset till den andra, och halva berättelser. Det blir snabb gång genom ett antal intressanta och vackra rum, som lämnas utan information. Trots det ger guiden bra information.

Guiden fokuserar på de år slottet var bebott som kungligt slott, historien om hur slottet tillkom och hur det kom i kunglig ägo saknas helt. Dels beror det säkert på att tiden inte skulle räcka till, dels på att det mesta av det gamla slottet är borta. Trots det blir det lite av en halv historia, där grunden sakna.

Äldre skylt från STF

Slottet har fantastiska textilier, eftersom det inte använts sedan 1800-talet. Många möbler döljs tyvärr under skyddstyger, och det är ibland svårt att se hur et sett ut tidigare. I konseljrummet är t.ex. taburetterna dolda under ett skyddande blåvitt tyg, som ger helt fel intryck för besökaren. Samtidigt står extra taburetter längs väggen, utan överdrag, men guiden missar i vårt fall att konfirmera om dessa har samma tyg som de sittplatser som finns runt bordet. Guiden missar också att koppla de små pallarna till vårt informella uttryck för ministerposter. Det är förståeligt att man sparar på tygerna, men tråkigt för besökarna!

Efter turen tar vi en promenad i den vackra parken, på jakt efter en av de saker guiden nämnt, en grotta skapad på uppdrag av hertig Karl som en gåva åt hertiginnan Hedvig Elisabeth Charlotta. Grottan ska ha kommit komplett med eremit och fejkad runsten. Guiden berättade historien väl, men glömde understryka att denna typ av ”fåfänga” är en del av den tidens uttryckssätt. Engelska slott från samma tid är fulla av ”follys” i form av skapade ruiner, grottor, torn och tempel.

Vi går längs en väg i den engelska parken som enligt vägskyltarna kallas Grottgången. Till slut kommer vi fram till det vi antar är resterna av grottan. Tyvärr finns inga skyltar som bekräftar att vi är på rätt plats eller som återberättar historien om grottans tillkomst. Vi hittar en uppenbart falsk runsten, men också en som kan vara äkta. Inga skyltar bekräftar vare sig det ena eller det andra, vilket är synd.

Vi går tillbaka mot slottet och kommer förbi en fruktträdgård och en köksträdgård med en mycket gammal skylt från Svenska turistföreningen. Skylten beskriver slottets historia i korthet. Varför den skylten står kvar är en gåta, när SFV och Kungliga Hovstaterna i övrigt satt upp så fina skyltar runt slottet.

Slottet är en vacker utflykt, i parken kan man promenera länge, och det finns grillplatser och utkikspunkter längs Mälaren. Det är värt att gå en guidad tur i slottet, rummen är vackra och arkitekturen intressant. Skyltningen brister så fort man kommer några meter bort från slottet, vilket är synd, för besökaren är en tur till Rosersberg inte bara en tur I slottet, utan även i parken. Besöket är en helhet, och här har man missat det. Det finns utrymme för förbättring, både i den guidade turen och i skyltningen runt slottet.

Facebooktwitterlinkedin