Strömsholms slott – superb visning för den som hittar hit!

Strömsholms slott med sin å framför

Ibland slås man av hur olika liknande resmål behandlas. De kungliga slotten borde ha samma status, samma processer runt upplägg, skyltning, informationsflöde och så vidare, men så är inte fallet. Numera har de en gemensam, lättnavigerad, hemsida, men där verkar samordningen sluta!

Till Tullgarns slott finns skyltar från E4:an. För att hitta till Strömsholms slott fick vi ta till GPS, eller i vårt fall en gammal kartbok! Från E18 fanns inga skyltar. En kommunal informations- och rastplats längs vägen, Trafikverket hade ett finger med där också, ingav stort hopp, men även om skyltarna där visade fina bilder från bl.a. Strömsholm, fanns inga kartor, inga vägbeskrivningar eller annan information av värde att hitta. Vi körde vidare och svängde av motorvägen vid Kolbäck, i tron att det i alla fall skulle finnas skyltar i Kolbäck. Det gjorde det inte, så vi körde vidare till Munktorp, fortfarande inga skyltar, så vi tog fram kartboken och letade oss på småvägar fram till den lilla orten Strömsholm. Där fanns skyltar till ridhus, hästsjukhus, hotell och diverse annat, och till slut, en pil uppför en allé med det enda ordet ”slott”.

Välkomstskylt utan toaletter utsatta!

Strömsholm är väl känt i ridsportkretsar för sin ridskola och för sina tävlingar på arenan bakom slottet, och tydligen anser man sig inte behöva skyltning till slottet. Det är tråkigt, för skyltar är inte bara viktiga för att besökarna ska hitta fram, de är också viktiga för att allmänheten ska se att det finns något att besöka. Utan skyltar påminns man inte om att platsen finns. Att få besökare handlar till viss del om att nöta ner motståndet, när du sett skylten längs motorvägen tillräckligt många gånger, blir du nyfiken och vill se platsen.

Slottet, vackert beläget vid Mälaren, öppnar på sommaren klockan 11, samma tid är första visningen. Vi parkerar vid halv elva. Ytterligare ett antal bilar svänger in ungefär samtidigt, så vi är inte själva. Alla går raka vägen till den stora informationstavlan vid parkeringen. Där finns en översikt över området och alla de olika byggnaderna på området är utmärkta. På kartan finns några olika symboler, bl.a. en av de viktigaste. Toaletterna. Tyvärr finns denna symbol bara i noterna, och inte utsatt på kartan. Vi tar, liksom de flesta andra en tur i parken, och börjar gå upp mot slottet, i jakt på något att fördriva en halvtimme med innan öppningsdags. Kaféet öppnar klockan elva, handelsboden likaså. Ingen hittar till toaletterna, och redan vid kvart i elva står vi allihopa där utanför dörrarna och bara väntar. Personligen anser jag att om huvudattraktionen öppnar klockan elva så bör omkringliggande funktioner, som kaféet, öppna lite före, för att samla upp de besökare som inte har något att göra fram till öppningsdags. En het sommardag kan nog många glassar säljas på en halvtimme.

Slottets trevliga personal öppnar några minuter före elva, vilket gör att vi alla hinner köpa biljetter till visningen. En rekommendation är annars att visningen aldrig ska börja samtidigt som museet öppnar. Öppnar museet klockan elva bör visningen börja tio över, då slipper man kaoset vid kassan när alla ska hinna köpa biljetter. Då hinner besökarna gå på toaletten (de visar sig ligga inne i slottet) och se sig om före visningen. Då behöver inte besökarna heller oroa sig för om de ska missa visningen.

Tydlig skylt från Statens Fastighetsverk

Klockan slår elva och vi samlas till visningen. Visningen ska pågå en dryg timme, men vi får faktiskt tio minuter extra. På ett mycket positivt sätt känns det som att guidningen är mycket längre än en timme. Så mycket hinns med på visningen att det är svårt att förstå hur guiden får in allt utan att låta stressad, och utan att hoppa över viktiga delar! I lugn och ro låter hon oss också gå mellan de olika rummen och uppmanar oss att titta på detaljer som tapeter och målningar. Det är en av de bästa guidningar jag varit på. Lugnt och metodiskt tar sig guiden igenom hela slottets historia, på ett underhållande och informativt sätt. Här går man från början, med Gustav Vasas borg, via tiden som änkesäte för drottningar och till den moderna tidens ryttarskola för militärer. Efter en introduktion om de delar som inte längre finns kvar, går vi igenom första våningens restaurerade kungliga våning, och får en lektion i bl.a. tapetkonst. Sedan väntar övervåningen som till största delen handlar om slottets moderna historia, dock illustrerad av ett antal av hovmålaren Ehrenstrahls pampiga hästmålningar, som knyter an till både den moderna och den äldre historien på slottet. Brottet mellan epokerna känns därmed inte så brutalt som det kunde ha varit. Visningen avslutas i kapellet, högst upp i slottet, innan guiden uppmanar alla att gå ett varv på egen hand, för här får man gå runt själv, vilket inte alla slott tillåter!

Exempel på skylt utan avsändare

Tillbaka ute i parken tar vi ett varv för att titta på en nyplanterad ek, flankerad av en av Statens Fastighetsverks få skyltar på slottets område. Övriga skyltar är inte lika bra och informativa som de från SFV (som är tydliga i sin utformning, avsändare och information, oavsett vilket slott eller plats du befinner dig på) och har en oklar avsändare. Ingen information alls finns om vem som satt upp dem. Texterna är dock lättlästa och finns på både svenska och engelska. Varför den engelska textens bokstäver är mindre i storlek än de svenska är oklart, det ger en viss obalans i skyltarna.

Strömsholm är värt ett besök, trots sin bristfälliga skyltning, men åker du hit så gå på en visning, för de är verkligen förstklassiga!

Guiden tipsar också om en ny app de (tillsammans med andra aktörer i området) tagit fram Hästmuseum Strömsholm. Via en app kan man gå fem olika slingor och få en berättarröst som introducerar olika platser längs slingan. Vi provar inte detta vid det här besöket, men det ger mersmak och är en orsak att så småningom åka tillbaka till Strömsholm, kanske i samband med någon av de föreläsningar som också arrangeras i slottet.

 

Strömsholms slott

Facebooktwitterlinkedin