Tidö slott – renässans i nutid

Tidö slott ligger vid Mälaren, ca 15 km från Västerås. Det är ett privatägt slott, som fortfarande bebos av ägarfamiljen. Men några rum visas under säsong för hugande turister. Vill man se dessa rum är det tisdagar, lördagar och söndagar under sommaren som gäller. En visning per dag, klockan 11,30 och det är bara med guide man får gå in, även om man kan röra sig runt slottet utan guide. En skylt vid den stora parkeringen guidar till de olika delarna av området.

Vi gör ett besök en söndag i juli och får sällskap av ytterligare några personer. Från början är vi en liten grupp men efter att ha väntat in ett par sent anlända entusiaster och på köpet plockat upp ett par som inte visste om visningen, blir vi en lagom stor grupp. Allt detta tar dock lite tid, särskilt när det kommer till att betalningen för de nytillkomna ska ske med swish, vilket tar guiden i anspråk. De av oss som kom i tid köpte biljetter i Värdshuset vid parkeringen. Till slut kommer vi ändå igång med visningen. 

Den startar utanför slottet med en introduktion till platsen och slottet, och går sedan vidare in på innergården och sedan in i slottet. Där får man se två rum som hör till slottets ursprungsperiod, 1600-talets första hälft, och en rad rum som är från tidigt 1800-tal. Det är två skilda stilar, men det ger den kulturintresserade en chans att fundera över användningen av ett slott genom tiderna. Med tanke på de stora förändringarna som gjorts här under åren är det ett under att så mycket av renässansens slott står kvar!

Slottet byggdes av Axel Oxenstierna år 1625-1641, och har behållit sin renässanskaraktär, trots att det fortfarande är bebott. Slottet ger på utsidan ett enhetligt uttryck, och har bevarat sin stil över århundradena. Till skillnad från många andra slott runt Mälardalen, som är öppna för allmänheten, är detta inget museum, och det tar en stund att vänja sig vid detta. Här finns inga skyltar, eller rep som håller oss från möblerna. Trots att det är ”the real deal” vi får se under visningen är det färre pekpinnar än vanligt. Guiden öppnar också för möjligheten för ett par av deltagarna att ta med sin hund på visningen, förutsatt att ingen i gruppen är allergisk!

Det är en ovanlig känsla för oss som kulturvetare, och väcker intressanta frågor kring användande av kulturarv. De museala rummen vi får se är väl omhändertagna och det är tydligt att ägarna tar sitt uppdrag på allvar, men det är också tydligt att detta är ett slott som används. Det är en spännande balans att upprätthålla, men känslan är att man lyckas rätt väl på Tidö.

Visningen är lite rörig, men föremålen och konsten man får se är fantastiska, särskilt dörrarna i originalutförande med underbara dekorationer. Hemsidan anger att en visning ska ta ca 55 minuter men vår tar drygt 90 minuter, och guiden medger redan innan visningen att hennes visningar tar minst en timme, och kan ta två timmar om gruppen har många frågor eller kunskaper de vill delge. Det är en charmig inställning men kanske borde det stramas upp lite. En annan möjlighet är att ändra informationen på hemsidan, så att den stämmer med verkligheten!

Överlag kan hemsidan behöva lite omtanke, informationen där är också lite rörig, och det framgår t.ex. inte vad inträdet till den andra sevärdheten på godset, MC Collection, kostar, eller om det ingår i inträdet till slottet (det gör det inte, men det går tydligen att köpa en kombibiljett, vilket vi inte får reda på när vi köper biljetter till visningen).

Ett besök på Tidö är en trevlig utflykt, men se till att komma i tid och lägg till tid i planeringen så att du inte har bråttom efter visningen! Har du intresse av motorcyklar så besök även den utställningen. Om du går försiktigt kan du också få se ett antal små kaniner som hoppar ut och in i stenmurarna runt utställningsladan. Det ger rena rama Beatrix Potter-vibbarna!

Facebooktwitterlinkedin