Tullgarns slott – ett stopp på Utflyktsvägen

Exempel på skylt från SFV

För att  komma till Tullgarns slott i Södermanland följer man skyltarna. Svårare är det inte. Slottet är skyltat från flera avfarter på E4, från båda hållen, och från avfarterna genom landskapet, längs den väg som passande nog heter Utflyktsvägen, och hela vägen fram till själva slottet. Det går inte att köra fel, till och med när man kommer till gården som föregår slottet finns två skyltar för att man inte ska ta fel, och då finns det inte mycket till väg att välja på!

Väl framme på parkeringen, med gott om plats, finns toaletter, nog så viktigt för ett utflyktsmål. Därefter kan man gå upp till slottet, via ett trevligt slottscafé, eller via den stora parken. För den som väljer parken finns en karta, utgiven av Statens fastighetsverk som, tillsammans med Kungliga Hovstaterna, förvaltar både parken och slottet. Runt om i paren finns också skyltar uppsatta. Skyltarna fokuserar på händelser och fenomen i parken, liksom den äldre bakgrunden till slottet. Skyltarna, enhetliga, lättlästa och tvåspråkiga, ger, tillsammans med kartan, en bra bild av Tullgarn för den som bara tar en strövtur i parken.

För den som också väljer att gå in i slottet väntar en visning på en dryg timme. Det är bara via visningarna som allmänheten kan ta del av slottets huvudbyggnad, det är inte tillåtet att gå på egen hand i slottet, vilket är förståeligt. Slottet har en lång historia men visningarna fokuserar på de senaste århundradena, det vill säga den tid som Tullgarn varit kungligt slott.

Entré på sjösidan

Det är svårt att guida ett slott, eftersom de flesta slott har en så lång historia, och har förändrats så många gånger. Det är svårt att skapa en sammanhängande historia i en miljö som ska spegla flera epoker. Särskilt om slottet, som Tullgarn, har varit använt i modern, eller i alla fall relativt modern, tid. På Tullgarn har man valt att berätta två huvudhistorier, den om kung Gustav III lillebror Fredrik Adolf, och den om Gustav V och hans drottning Victoria. Under den förstnämndas tid låg slottets huvudentré mot vattnet, och parksidan var baksida. Under den senare var det tvärtom, parksidan var framsidan. Detta ger en bra och pedagogisk uppdelning för att berätta en, eller två, sammanhängande berättelser, och det är därför bra att guidningen fokuserar på dessa två epoker, även om det är lite synd att inget nämns om slottets tidigare historia. Båda epokerna får sin egen framsida och igen av dem är därmed underordnad den andra.

Dolt sängskåp för tjänare

Slottet gömmer en och annan liten hemlighet som guidningen avslöjar. Det är dörrar som inte leder någonstans och smarta förvaringsmöjligheter som avslöjas, men dessa små trick ger en bra närhet i visningen, och gör det möjligt att relatera till de som levt i slottet under gångna tider. Överlag är det en bra visning, en bra blandning mellan fakta och lättsam underhållning. För barnen som är med på visningen finns en uppgift, slottet har förberett ett blad med bilder av djur och barnens uppgift är att i varje rum hitta de djuren. Det är ett smart sätt att inte behöva barnanpassa hela visningen och samtidigt hålla de yngre intresserade. De barn som är med på vår visning verkar nöjda.

Det som är mindre bra är att parken och slottet inte riktigt hänger ihop. Det är svårt att få ett sammanhang mellan informationen som finns i parken och på kartan och den som ges under visningen. Jag saknar också information om de två stenlejonen på framsidan av slottet, liksom de två drakar som leder bort vattnet från slottets väggar, takspygatterna. Det måste finnas en intressant historia bakom dessa detaljer, särskilt de två lejonen.

Överlag är Tullgarn ett trevligt utfltyktsmål, med en vacker park, ett trevligt café och en bra visning. Slottet ligger väldigt vackert vid vattnet, och parken, med sin blandning av strikt barockpark och friare och romantisk engelsk park. är trevlig att ströva i. Skyltningen är bra och informativ, och kartan behjälplig och med några trevliga anekdoter från parkens historia. Ett besök rekommenderas!

För den som är intresserad finns också föredrag på Tullgarns slott.

Takspygatt

 

Ett av två stenlejon

Läs mer om Tullgarns slott och förbered ditt besök här.

Facebooktwitterlinkedin