Ulriksdals slott – en heldagsutflykt på tre timmar!

Tydliga skyltar guidar besökaren

Ulriksdals slott ligger vackert i ett stort parkområde strax utanför Stockholm. Vattnet glittrar bakom slottet och området är fullt med sevärdheter. Förutom slottet finns ett orangeri med skulpturer och en teater från 1700-talet, Confidencen, samt en invalidkyrkogård, slottskapell och ett antal vackra villor.

En kombinationsbiljett ger tre guidningar, i slottet, orangeriet och Confidencen, utspridda mellan klockan 12 och 15. Därutöver finns parken och alla andra sevärdheter i området, behändigt listade i en liten folder som finns att få vid informationsplatser i området. Här kan du stanna länge, en hel dag om du inte har bråttom. Tyvärr är parkeringen begränsad till tre timmar!

Ulriksdals slott är ett av de kungliga slotten, och används då och då av kungafamiljen för tillställningar, även om ingen bott här sedan Gustav VI Adolfs tid. Slottet, i grunden ett gammalt lustslott från 1600-talet, har använts på många olika sätt genom åren och har genomgått många ombyggnader. Väldigt lite finns kvar från stormaktstiden eftersom det under en period var hem för krigsinvalider och då rensades på all inredning. Den äldre inredning som finns idag är därför återskapad i senare tid.

Slottsområdet är stort och innehåller flera olika element. Här finns, förutom själva slottet, ett vackert orangeri som innehåller fina skulptursamlingar från Nationalmuseum. Här finns bl.a. skulpturer av Sergel. På området finns även ett slottskapell och Confidencen, ridhuset som drottning Lovisa Ulrika byggde om till teater i mitten av 1700-talet. I den enorma parken finns också ett antal andra byggnader och sevärdheter som man kan gå på jakt efter med hjälpa av en karta. Kartan anger också var  det finns toaletter, bl.a. orangeriet.

Informationsskylt vid parkeringen

Vi kommer med bil och parkerar på den första parkering vi ser, i höjd med Confidencen. Det är tre timmars fri parkering som gäller. Slottet öppnar klockan 12 och vi har dryga 20 minuter på oss att se oss omkring innan dess. Strax ovanför parkeringen finns en stor skylt som beskriver slottets och parkens historia i korta drag. En engelsk text kompletterar informationen. Texten är lättläst, tydlig och bra uppställd. Avsändare på den här, och alla andra skyltar som finns på området, är Statens Fastighetsverk och Kungliga Hovstaterna, som förvaltar de kungliga slotten.

Det finns skyltar runt om i parken som berättar om olika delar av området och om olika hus. Alla de skyltar vi ser är välskrivna och tydliga, med en tydlig och sammanhållen design, och med sammanfattningar på engelska. Någon skylt är lite vandaliserad, som den vid slottskapellet, och den bör bytas ut, men i stort är skyltningen bra. Det finns också ett antal hänvisningsskyltar som pekar ut vägen till olika platser.

Vi går ner till slottet, hittar en skylt som guidar oss vidare till orangeriet, där man kan köpa biljetter till visningen klockan 12. Orangeriet är stängt när vi kommer dit. Det öppnar också klockan 12. Några minuter för öppningstid öppnas dörren och vi köper en kombinationsbiljett som ger inträde till slottet, orangeriet och Confidencen. Det finns möjlighet att köpa biljett till enbart orangeriet och enbart Confidencen, men vill du se slottet måste du ha en kombinationsbiljett som ger inträde till alla tre platserna. Visning i slottet är klockan 12, visning i orangeriet (som man också kan besöka på egen hand) är klockan 13 och visning i Confidencen är klockan 15. Upplägget är inte idealt. Det hade varit bättre att ha visning i Confidencen klockan 13, direkt efter slottsvisningen. Det är antagligen tänkt att man ska gå visning i slottet, orangeriet och sedan äta lunch i caféet innan visningen i Confidencen. Tyvärr är parkeringen bara tre timmar…

Detaljskylt vid fiskdammen

Vi väljer att gå visningen i slottet, och sedan gå på egen hand i orangeriet. Confidencen sparar vi till en annan gång. Dörrarna till slottet öppnas precis när klockan slår 12, klockan i det lilla tornet på taket av slottet klämtar och gör oss tillfälligt döva! Guiden tar emot vår lilla grupp innanför dörren. Turen i slottet varar ca 45 minuter. Guiden är mycket bra och tar oss med på en tur genom seklerna, från stormaktstidens lustslott till 1900-talets vardagsrum. Det är tydligt att guiden både är väldigt kunnig och mycket intresserad av sitt uppdrag. Slottet får en bra förklaring och även om det är svårt att guida ett slott som Ulriksdal, som har genomlevt så många olika stadier, och där stormaktstid blandas med 1800-tal och moderna inslag, så tänker du under guidningen inte på diskrepanserna. Först efteråt slår det oss att om Gustav VI Adolf hade ett modernt vardagsrum så måste det också finnas ett modernt kök, 20-talets kök kan inte ha använts under hans tid. Faktum är att det finns en hel flygel som vi inte får se, och i övriga slottet är det bara utvalda rum som visas. Guidningen är dock så bra upplagd att du inte tänker på detta!

Efter guidningen, som verkligen är en höjdpunkt, går vi vidare till orangeriet och tittar på en diger samling av skulpturer. Den som inte är så insatt i konst får nog ut mer av att följa med guidningen även här. Varje verk är märkt med namn och konstnär, men det finns inte så mycket mer i informationsväg här, några rum har mer generella skyltar. De i många fall mycket stora skulpturerna kommer dock väl till sin rätt i det ljusa orangeriet med sina stora fönster.

Slottskapellet med skylt

Sammantaget är Ulriksdal en trevlig upplevelse, guidningen är superb, historien intressant och parken vacker. Skyltningen är bra och tydlig. På den negativa sidan finns upplägget med visning i Confidencen klockan 15, jag har svårt att se att den som beger sig till Ulriksdal har tänkt att spendera hela dagen där, även om det naturligtvis även finns sådana besökare. Det bör dock vara vanligare att man tänkt avsätta ett par timmar, max tre enligt parkeringen, till besöket.När vi gått genom orangeriemuseet stannar vi till i den trevliga museibutiken en stund.Vår tanke är att avsluta med en promenad i den vackra parken, en del i Nationalstadsparken, men ett skyfall skickar oss istället springande mot bilen. Vi får ta parken och Confidencen en annan dag! Det rör sig dock i parken både före och efter vårt besök i själva slottet så det är tydligt att många utnyttjar parken för promenader och träning. För den som bor i närheten är området säkert en pärla att upptäcka.

Ulriksdals slott

Folder med karta över slottsområdet

Facebooktwitterlinkedin